KeresőAjánljuk figyelmébe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


   FolyóiratokLakásfelújítás magazin 2006 - 3. lapszám   
   Mobil védmű árvíz ellen Témafelelős: Mészáros Zsolt   

Sajnos idén is aktuális a téma: hogyan védhetőek meg a családi házak a belvíz és az árvíz ellen? Tehetünk-e magunk is valamit értékeink védelme érdekében? Igen. Ma már lehetőség van mobil védmű építésére a ház köré!

 
 
A védmű betonalapokra helyezett, gyorsan összeállítható és gyorsan elbontható erős műanyagfalat alkot, amely kialakításánál fogva hosszú ideig is képes ellenállni a víz nyomásának. Természetesen a mobil védművet olyan házaknál, part menti telkeken érdemes alkalmazni, amelyek árterületen vagy belvízveszélyes részeken helyezkednek el.

A kivitelező a helyszíni szemle után a környezeti sajátosságok figyelembe vételével elkészíti az adott objektum, ház, kert stb. védelmi rendszerének tervét, majd telepíti a betonalapokat, ezt követően pedig megtanítja a lakókat a műanyag elemek felállítására, rögzítésére és bontására. Tehát nem magunknak kell kitatlálnunk, hogyan készíthetünk a legószerű elemekből hatékony ár- és belvíz elleni védelmet, ezt szakemberek teszik meg helyettünk.

A mobil védmű elemei

Az alsó szerkezet biztosítja a statikai szilárdságot. Ez egy nagyszilárdságú polipropilén fészek, amelyet megfelelő minőségű betonnal kell kiönteni. A fészek a falelemeket befogadó műanyag "dobozból" és egy erre illeszkedő fedélből áll. A fedeleket akkor használuk, amikor nincsen felállítva a fal, így alkalmassá tehető akár átmenő gépjárműforgalom elviselésére is. A fészkeket oly módon kell egymás mellé sorba állítani, hogy kövesse a tervezett védvonalat. Amennyiben a talaj minősége miatt szükséges, az alapot le kell horgonyozni. Lehorgonyzás esetén vasbeton kelyhet kell készíteni az első elem köré.

A kibetonozott alsó szerkezeti elem közúti terhelésre alkalmas. A felső, félkörívekből álló rész üvegszál-erősítéses poliészterből készül. A kész termékben 60-70%-os tömegarányban van jelen az üveg, ami a nagyon kemény szerkezetet kémiailag és a korrózió szempontjából ellenállóvá teszi, minimális alakváltozás és kiváló UV-stabilizáció mellett. Az esztétikus megjelenést a gyártás során alkalmazott színezés garantálja. A félkörívszerkezet kiválóan nyeli el a víz hidrosztatikus nyomását és képes ellenállni az árvíz hidrodinamikai hatásainak. A felső szerkezet szegmenseit összekötők kapcsolják egybe. A felső szerkezet négy magassági méretben, különböző vastagságban készül, attől függően, hogy az adott helyen milyen magas árvíz várható.

Telepítés, használat

A mobil védmű beépítését csak jóváhagyott engedélyezési vagy kiviteli terv szerint lehet elvégezni. A mobil árvízvédelmi rendszer alsó szerkezeti elemének telepítése a munkagödör ásásával kezdődik.

A munkagödörbe célszerű homokos kavics (szemcsenagyság: 2-10 mm) kiegyenlítő réteget elhelyezni, és ügyelni kell rá, hogy nem lehet benne talajvíz.

A második fázis a betonozás. Ez a művelet az alsó szerkezeti elem munkagödörbe történő elhelyezése után történik. A betonozást megelőzően, ha a talaj minősége és tömörsége nem megfelelő, az alsó szerkezeti elemet le kell horgonyozni. Ennek szükségességét és módját a tervező írja elő.

A betonozást követő munkafolyamat a földdel való visszatöltés. A kiemelt munkagödör és a kibetonozott alsó szerkezeti elem közötti részen a földet vissza kell helyezni, és megfelelően kell tömöríteni.

Ha azonnali árvízveszéllyel nem kell számolni, az alsó szerkezeti elemeket az erre a célra szolgáló gumiszőnyeggel takarjuk le. A falakat természetesen csak akkor kell elkészíteni, amikor az árvíz veszélyével számolunk. A telepítés a következő lépésekre bontható:

  1. gumiszőnyegek eltávolítása,
  2. felső szerkezeti elemek elhelyezése,
  3. felső szerkezeti elemek kiékelése az ív belseje felől,
  4. rögzítettséget és tömítettséget biztosító U-profilok elhelyezése.

A mobil árvízvédelmi rendszer hatalmas előnye, hogy nem igényel karbantartást. Akár 2 méteres vízoszlop megtartására is képes, amely a betonalapokra rögzített üvegszál erősítésű félkörívek kialakításának köszönhető. Használaton kívül a beton elemeket gumiszőnyeggel takarjuk le, ekkor gépjárműforgalomra is alkalmasak. A műanyag és a rögzítő elemeket pedig egymásra fektetve könnyen tárolhatjuk.

Hogy biztonságban tudjuk értékeinket – a veszélyeztetett területeken – érdemes elgondolkodni egy saját mobil védmű kiépítéséről.

   Vissza a tartalomjegyzékhez
Ajánlom a barátomnak:
   Nevem:    Barátom email címe: - Elküld -  


Hozzászólás  
parajumpers pas cher parajumpers pas cher tn pas cher nike tn pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet moncler outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose saldi golden goose saldi